Wommels.nl

Recreatie

 

Mocht U een bezoek willen brengen aan het dorp Wommels, dan kan dit  per fiets, openbaar vervoer, auto, maar ook per boot.  Midden in het dorp vindt U de Terp. Hier staat het borstbeeld van Freule Clara Jacoba de Vos van Steenwijk. Zij geeft de aanzet in 1903 en de prijzen voor het organiseren van een Kaatspartij voor jongens. De hoofdprijzen zijn drie gouden horloges. Deze kaatspartij wordt ieder jaar, de 6e woensdag na 1 juli,  in  Wommels georganiseerd. 
  
Jachthaven
Door de aanleg van de Middelseerûte in 2005 zijn diverse bruggen in de omgeving verhoogd. Vanuit Leeuwarden  komt U door de Franeker Vaart in de Bolswardertrekvaart met zijn 99 bochten. De doorvaarhoogte is plm. 2.50 meter.
Midden in het dorp Wommels ligt een mooie beschutte Jachthaven  met 25 ligplaatsen. Van maart tot november kunt U hier terecht. Er is een douche, toilet, waterstort, afvalcontainer en stroom. Het is toegestaan om een slaaptentje bij de boot te plaatsen.  Met een kanteltrailer kunt U de boot te water laten. Er is een speciale kanosteiger.
 
  
Camperplaatsen
Bij de Jachthaven zijn ook  5 Camper plaatsen.  De jachthaven is gelegen vlakbij het zwembad. Als bezoeker van de jachthaven en camperplaats kunt U met een voordelige dagkaart bij zwembad ‘De Klomp’ zwemmen. ‘ 
 
  
Zwembad ‘De Klomp
Dit verwarmde zwembad heeft een aangename watertemperatuur. Drie baden waaronder een kleuterbad. Grote speel- en zonneweide met speeltoestellen, volleybalveld en voetbalveld. Tennistafel en reuzenschaakbord. Voor de jeugd is een prachtige glijbaan. Het bestuur is dit voorjaar druk bezig om nog een glijbaan te plaatsen.
Zie www.zwembaddeklomp.nl 
 
  
Bêd en Brochje
Het Fries voor Logies en Ontbijt. Dit is een vereniging van particulieren met een beschermde naam.  Mevr. Visser op it Swingoerd is aangesloten bij de ‘Bêd en Brochje’ organisatie. Zij heeft de beschikking over vier kamers, met vijf één persoonsbedden en één twee persoonsbed. Huisdieren zij toegestaan. U kunt er terecht voor een overnachting met een heerlijk ontbijt. 
 
  

Boerderij ‘de Stapert’
Aan  de rand van het dorp ligt Boerderij ‘de Stapert’. Dit is een vakantiewoning met ruime tuin. Gelegen aan openvaarwater. U kunt tevens gebruik maken van een roeiboot, kano en fietsen.
Zie www.vakantiefriesland.info

 
  
Horeca
Voor de inwendige mens kunt U perfect terecht in Wommels. Voor een dag-plate of uitgebreid dineren kunt U een bezoek brengen aan Café ‘It Readehynder’. Cafetaria ’t Noord heeft voor U een snelle hap. Afhaal Chinees ‘The Happy Family’ maakt diverse Chinese gerechten voor U klaar.  In het weekeinde kunt U voor een lekker drankje naar bruincafé Jimbar. Voor  Uw familiefeesten is  ‘It Dielshûs’ de aangwezen plek. 
 
  
Fiets knooppuntroutes
Rond Wommels ligt een fietsroutenetwerk. Tussen de knooppunten lopen in twee richtingen bewegwijzerde verbindingsroutes. Op elk knooppunt staat een informatiepaneel, met knooppuntnummer en een overzicht van het fietsroutenetwerk. De routekaarten kunt U kopen bij ‘Café/Restaurant ‘ it  Reade Hynder’.
 
 
 
Gedichtenroute
Sinds 1994 zijn er gedichtenborden geplaatst langs het fietspad tussen Edens/Iens en Bolsward. De route is ongeveer 12 km. lang, er staan 25 borden met Friese gedichten.  Deze route kunt U ook lopend afleggen.
 
 
 
De Slachtedyk
De Slachte is bijna 42 km. Lang. Hij loop van Oosterwierum  naar de Waddenzeedijk ten noordwesten van Oosterbierum.  De dijk is nog altijd een waterstaatkundig object. Alle zijlen en pompen in de Slachtedyk zijn in 1983 voor het laatst gesloten. Wommels ligt ongeveer op de helft van de dijk. Bij de brug ‘De Nije Kromme’ zijn vijf glazen panelen geplaatst met gedichten die betrekking hebben op de Slachte 
 
  
Natuurgebied Skrok met vogelkijkhut
Tussen  Easterein, Hinnaard, Iens en Wommels ligt het weidevogelreservaat Skrok. Dit is een gebied van bijna 90 ha., hier is nog goed te zien waar de oude slenken liggen, die honderden jaren geleden het water afvoerden.
De vogelkijkhut staat vlak bij Wommels, richting Easterein, op Swyns. Van half maart tot juni verzamelen hier soms wel duizenden vogels. 
 
  
 De Aylvapoldermolen
Tussen Wommels en Burgwerd langs het fietspad staat deze molen. De eerste molen werd in 1827 gebouwd, maar werd in 1959 door brand verwoest. Het heeft 40 jaar geduurd voordat er weer een nieuwe molen op deze plaats stond. Deze molen, de Vijfhuizen,  komt uit Hallum. Hij behoort tot de grootste molens van Friesland met een vlucht van maar liefst 22 meter. Het is een achtkante grondzeiler met gemetselde voet. Zomer 2009 stond de molen weer in brand. Door snel en kordaat optreden van de Wommelser brandweer kon de molen worden behouden.
 
 
 
Museum ‘De striid tsjin it wetter’
Dit museum is gehuisvest in een voormalig kaaspakhuis. In Wommels kunt U vele van deze huizen bewonderen. Deze zomer komt op de benedenverdieping een tentoonstelling van het werk van de Kûbaarder schilder Marten Sybesma. Op de eerste verdieping is het bestuur bezig met  het inrichten van de tentoonstelling zuivel, in en rond Wommels.
 
  
Galerie Nijdam
Hier kunt U terecht voor een goede collectie realistische- en grafische kunst van verschillende kunstenaars. U kunt werken vinden van o.a. Rob Houdijk, Janneke Hengst,Wim Hooymans, Reinder Homan, Siemen Dijkstra en Gosse Koopmans. 
 
  
Winkel aanbod
Voor Uw dagelijkse boodschappen kunt U uitstekend terecht in Wommels. De echte warme bakker bakt iedere dag versbrood. Bij de ambachtelijke Slagerij van Murk Okkema, wordt Uw vlees afgesneden waar U bijstaat. Hij staat bekend om zijn turfgerookte droge worst, maar ook om de verhuur van barbecues.  Jumbo supermarkt heeft alles voor Uw dagelijkse boodschappen. Voor kleding kunt U naar Attie’s Mode en Fashion, voor bloemen naar ‘De Vlinder’ of de Gaardenier, DA drogisterij zit aan de Terp. Tevens kunt U keurig gekapt uit Wommels vertrekken, door één van de drie kapperszaken. Op het industrieterrein vindt U een koopjeshal, Resi wooncentrum en Fietsen/Verkoopwinkel de Jong. Hier kunt U ook fietsen huren. 
 
  
Kerk
Iedere zondag is er dienst in één van de PKN kerken. De Jacobi-kerk op de Keatsebaan of de Foarhús kerk aan de Hottingawei.