Zuivelmuseum It Tsiispakhûs
Ald Hiem 2
8731 BR Wommels

T: 0515 – 331408 (tijdens openingsuren: do – zo 13.30 – 16.30 uur )

W: It Tsiispakhûs
E: info@tsiispakhus.nl

 

 

It Tsiispakhûs is een sfeervol klein museum gevestigd in een voormalig kaaspakhuis én rijksmonument. De ambiance van dit authentieke kaaspakhuis neemt u mee naar het zuivelverleden. Door de nog zichtbare kaasplanken waant u zich terug in de tijd en ziet u in gedachten het rijpingsproces van de kaas.

Middels de permanente expositie op de kaaszolder  kunt u aan de hand van oude schoolplaten de weg van de melkwinning volgen tot boter en kaas. Hier staat ook de unieke modelstoomboterfabriek uit ca. 1910 die in werking  mag worden gezet.

Op de begane grond zijn ieder seizoen wisselende exposities op het gebied van kunst, cultuur, historie of archeologie. Deze wisselexposities vormen de basis voor de goedbezochte thema-workshops en lezingen.

Vanaf juni 2021 is een nieuwe tentoonstelling in museum it Tsiispakhûs in Wommels te bezichtigen, getiteld:

“ Loeigoed! Over koeien, wat zij eten, hun melk en onze melk “

In deze expositie belichten we het actuele thema Voeding, zowel van de koe als van de mens. Waarom kunnen koeien uit voor ons totaal onbruikbare plantaardige voedermiddelen (gras) of uit afval- of bijproducten van de voedings – en genotmiddelenindustrie (bier) biologisch hoogwaardige producten als vlees en melk maken? Hoe doen ze dit?

Aan de hand van filmbeelden en modellen leggen we de melkvorming uit terwijl de nieuwe zwart-bonte klaar staat om te worden gemolken. Vervolgens vertellen we u hoe uit die melk de diverse zuivelproducten worden bereid. En wat staat er op de verpakking en waarin zit het meeste eiwit of mineralen? Komt Griekse yoghurt uit Griekenland en Goudse kaas uit Gouda?

Na de rondgang langs het voer, de koe, de melkvorming en de hedendaagse zuivelbereiding op de begane grond komt u op de kaaszolder. Hier ervaart u de ambachtelijke manier van melkverwerking tot vooral vroeger boter en ook kaas. Ook nieuw in it Tsiispakhûs is bij veel objecten een uitleg met behulp van onze gratis audiotour.

U bent donderdag t/m zondag ‘s middags welkom in het museum, waarna u alles weet van gras tot glas.