Zuivelmuseum It Tsiispakhûs
Ald Hiem 2
8731 BR Wommels

T: 0515 – 331408 (tijdens openingsuren: do – zo 13.30 – 16.30 uur )

W: It Tsiispakhûs
E: info@tsiispakhus.nl

 

 

It Tsiispakhûs is een sfeervol klein museum gevestigd in een voormalig kaaspakhuis én rijksmonument. De ambiance van dit authentieke kaaspakhuis neemt u mee naar het zuivelverleden. Door de nog zichtbare kaasplanken waant u zich terug in de tijd en ziet u in gedachten het rijpingsproces van de kaas.

Middels de permanente expositie op de kaaszolder  kunt u aan de hand van oude schoolplaten de weg van de melkwinning volgen tot boter en kaas. Hier staat ook de unieke modelstoomboterfabriek uit ca. 1910 die in werking  mag worden gezet.

Op de begane grond zijn ieder seizoen wisselende exposities op het gebied van kunst, cultuur, historie of archeologie. Deze wisselexposities vormen de basis voor de goedbezochte thema-workshops en lezingen.

Vanaf mei 2023 start er naast de permanente expositie een nieuwe expositie genaamd: “Hulde aan de koe, over de hoofdrolspeelster in het gras, over boter, kaas en …it Tsiispakhûs”. Want de koe is naar onze mening innig met ons land en met name met Fryslân verbonden. Ze  is niet meer weg te denken uit ons cultuurlandschap, past daar uitstekend in, al wordt ze tegenwoordig vaker aangeklaagd dan ze wordt geëerd. En de koe verricht toch iedere dag een wonder omdat ze voor de mens de niet-eetbare stoffen in hoogwaardig melkeiwit- en vet verandert. U bent van hart welkom om een ode aan deze koe te brengen.

Er is een audiotour in it Tsiispakhûs aanwezig voor meer informatie.

U bent donderdags t/m zondags welkom van 13.30 tot 16.30 uur. Kijk voor meer informatie op https://tsiispakhus.nl