It Tsiispakhûs

Zuivelmuseum It Tsiispakhûs
Ald Hiem 2
8731 BR Wommels

T: 0515 – 331408 (tijdens openingsuren: do – zo 13.30 – 16.30 uur )

W: It Tsiispakhûs
E: info@tsiispakhus.nl

 

 

It Tsiispakhûs is een sfeervol klein museum gevestigd in een voormalig kaaspakhuis én rijksmonument. De ambiance van dit authentieke kaaspakhuis neemt u mee naar het zuivelverleden. Door de nog zichtbare kaasplanken waant u zich terug in de tijd en ziet u in gedachten het rijpingsproces van de kaas.

Middels de permanente expositie op de kaaszolder  kunt u aan de hand van oude schoolplaten de weg van de melkwinning volgen tot boter en kaas. Hier staat ook de unieke modelstoomboterfabriek uit ca. 1910 die in werking  mag worden gezet.

Op de begane grond zijn ieder seizoen wisselende exposities op het gebied van kunst, cultuur, historie of archeologie. Deze wisselexposities vormen de basis voor de goedbezochte thema-workshops en lezingen.  Dit jaar, 2019, is daar de wisseltentoonstelling getiteld     Boer zoekt……….fabriek”  te zien Door de komst van de vele zuivelfabrieken eind 19de eeuw veranderden de werkzaamheden van de boerin, de werkgelegenheid in de dorpen en het transport van melk, ingrijpend.